Rozwiązanie określone na przedziale
Matylda: | | lny | |
Dane jest równanie y'= |
| Czy istnieje rozwiązanie określone na przedziale (−e,e) ? |
| | x | |
No więc tak to równanie o zmiennnych rozdzielonych więc rozdzieliłam :
y=e
c/x
c=2
Proszę o pomoc ! Już siedzę z godzinę nad tym zadaniem
21 lut 14:05
wredulus_pospolitus:
ylny − y = lnx
a niby skąd takie rozwiązanie y=e
c/x Ci wyszło

podstaw to zobaczysz, że równość za nic
nie jest zachowana
21 lut 14:15
MQ: @vredulus
| | dy | |
ylny−y nie jest wynikiem całki |
| |
| | lny | |
21 lut 14:18
wredulus_pospolitus:
fakt

fakt
21 lut 14:18
21 lut 14:19
wredulus_pospolitus:
hmmm toć to jakies okropieństwo jest

niestety 'na chama' się nie da ... trzeba skorzystać z jakiś twierdzeń odnośnie tego kiedy
rozwiązanie jest okreslone na jakimś tam przedziale
21 lut 14:21
Trivial:
Chyba że wystarczy stwierdzić, że dla x = 0 nie istnieje rozwiązanie i koniec.
21 lut 14:32
Matylda: zapomniałam dodać, że jest pkt (2,e)
dy/dx= lny/x
elnx =x w naszym przypadku zamiast x będzie y
ea*b =ea +eb
elny = e 1/x +ec
elny=ec/x
y = ec/x
podstawiłam pkt (2,e)
i c =2
21 lut 14:33
Matylda: nie może równać się zero bo z D fx ≠0
21 lut 14:34
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
jak z |
| przechodzisz na e lnx  |
| | lny | |
21 lut 14:34
Matylda: ja znam tylko coś takiego
elnx =x
lnx=c
ec =x
21 lut 14:39
Matylda: nie no masakra, jestem głąbem
21 lut 14:40
21 lut 14:49