stereometria
Patryk: Witam.
Podstawą graniastosłupa jest romb o kącie ostrym 45 st. Dłuższa przekątna graniastosłupa ma
miarę 4 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60st.Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Potrafię wyliczyć H=2
√3 oraz dłuższą przekątną podstawy d=2, ale w tym momencie po prostu
nie wiem w jaki sposób mam wyliczyć krótszą przekątną. W internecie znalazłem takie równanie:
| c | |
| = tg45 , gdzie c to krótsza podstawa, ale nie mam pojęcia skąd się ten wzór wziął. |
| d | |
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie. Dodaje jeszcze rysunek po może tu gdzieś mam błąd:
21 lut 14:02
wredulus_pospolitus:

krótsza podstawa

czy krótsza przekątna
21 lut 14:12
Patryk: przekątna przejezyczenie
21 lut 14:17
wredulus_pospolitus:
z tw. cosinusów (dla kąta β = 180−α) możesz wyliczyć 'a' ... a następnie oczywiście 'c' (tw.
cosinusow dla kąta α).
Możliwe, że to równianie jest prawdziwe i wychodzi z przekształceń ... ale to nie jest istotne
21 lut 14:18
Patryk: Ale ja jestem głupi czasami −.−
Dzięki za pomoc. Tam nawet nie trzeba było liczyć c. Wystarczyło z twierdzenia cosinusów
wyliczyć od razu a2 i potem podstawić do wzoru na pole P= a2 * sinα
21 lut 14:49