definicja
rtf: Definicja wielościanu foremnego
Wielościanem foremnym nazywamy wielościan wypukły, którego wszystkie ściany
są przystającymi wielokątami foremnymi i każdy wierzchołek należy do
takiej samej liczby ścian.
Interesuje mnie druga część definicji "i każdy wierzchołek należy do takiej samej liczby
ścian."
Czy istnieje wielościan, którego ściany są przystającymi wielokątami foremnymi zawierający dwa
wierzchołki, gdzie liczby ścian przypisane tym wierzchołkom są różne?
21 lut 13:14
wredulus_pospolitus:

oczywiście, np.:
21 lut 13:19
rtf: Wielościan składający się z dwóch ścian?
Czy istnieje wielościan wypukły, którego ściany są przystającymi wielokątami foremnymi
zawierający dwa wierzchołki, gdzie liczby ścian przypisane tym wierzchołkom są różne?
21 lut 13:34
MQ: No, przecież ci wredulus pokazał.
21 lut 13:37
wredulus_pospolitus:
nie ma wielościanu składającego się z dwóch ścian

a drugie pytanie −−− mój rysunek prezentuje odpowiedź na to pytanie
21 lut 13:37
wredulus_pospolitus:
masz wielościan (dokładnie to 6 ścian ma), każdy długości 'a' ... każda ściana połączona z
dwoma wierzchołkami ... a jest wierzchołek który jest połączonych z 4ścianami (podczas gdy
pozostałe tylko z dwoma)
21 lut 13:38
rtf: Z całym szacunkiem, ale ja widzę kawałek siatki wielościanu składającego się z dwóch ścian. Być
może to głupie, ale nie widzę tego co mam widzieć na tym rysunku.
21 lut 13:39
wredulus_pospolitus:
boże ... wielościany a nie wielokąty

... ale to działa tak samo w R
3
21 lut 13:39
wredulus_pospolitus:

powiedzmy, że tutaj wszystkie krawędzie są równe
21 lut 13:41
PW: Mam słabą wyobraźnię przestrzenną, ale spróbuję:
Trzy kwadraty są bokami wielościanu, którego podstawy − "górna" i "dolna" są trójkątami
równobocznymi. Do tych kwadratów doklejamy "daszki" złożone z czterech trójkątów
równobocznych. Powstaje w ten sposób czternastościan o wszystkich ścianach będących trójkątami
równobocznymi. Wierzchołki "daszków" należą do czterech ścian, a wierzchołki w podstawie − do
pięciu.
Sprawdź, bo mogę się mylić (patrz zdanie pierwsze).
21 lut 13:44
PW: wredulusie, Twój nie jest wypukły.
21 lut 13:46
rtf: PW miałeś rację. Wszystko wskazuje na to, że taki wielościan jest wypukły. Dzięki.
21 lut 13:54
wredulus_pospolitus:
mhm ... faktycznie ... musiałem chwilkę pomyśleć i przypomnieć sobie definicję wypukłości
21 lut 13:55
PW: Też kombinuję jak koń pod górę. Wystarczyło poszukać analogii z niższego wymiaru, jak mówił
wredulus. Sklejenie dwóch trójkątów równobocznych wzdłuż jednego boku nie daje czworokąta
foremnego − powstaje romb. Analogia przestrzenna − sklejenie dwóch czworościanów foremnych
jedną z płaszczyzn daje wielościan (o sześciu ścianach), który ma żądaną własność − niektóre
wierzchołki należą do trzech ścian, a niektóre do czterech.
21 lut 14:07
21 lut 15:35