oblicz
g[sj]: (√4−√15 − √4+√15)2
21 lut 13:05
wredulus_pospolitus:
no to 'jedziesz' wzorami skróconego mnożenia
21 lut 13:08
wredulus_pospolitus:
wynikiem będzie liczba naturalna
21 lut 13:09
g[sj]: wiem, tylko nie wiem co zrobić z 2(√4 − √15)(√4 + √15
21 lut 13:13
Piotr 10: √a*√b=√a*b
21 lut 13:13
J: (a+b)(a−b) = a2 − b2
21 lut 13:15
g[sj]: = 4 − √15 +4 − √15 − 2(√4 − √15)(√4 + √15) = 8 − 2(√4 − √15)(√4 + √15) i
jak to dalej zrobić?, wypisane wzory jakoś mnie nie naprowadziły.
21 lut 13:32
wredulus_pospolitus:
no i √4 − √15*√4 + √15 = √(4−√15)*(4+√15) = ... √(a−b)*(a+b) = ...
21 lut 13:34
g[sj]: aaaa

teraz to mnie olśniło, dzięki
21 lut 13:36