.
Piotr 10: Trapez równoramienny o podstawach długości 20cm i 8cm oraz kącie ostrym, którego miara
jest równa 50o, obraca się dookoła prostej zawierającej dłuższą podstawę. Oblicz
objętość powstałej bryły obrotowej.
Mógłby ktoś mi rozjaśnić, jak to obraca się i co z tego powstaje ?
21 lut 11:38
J: Walec, zakończony obustronnie stożkami
21 lut 11:40
wredulus_pospolitus:

w ten oto sposób
21 lut 11:40
J: Przy obliczaniu objętości bryły, daruj sobie oblicznie objętości stozków
21 lut 11:45
wredulus_pospolitus:
J ... a to niby czemu ma sobie darować
21 lut 11:45
Ajtek:
J, a to dlaczego
21 lut 11:46
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
J ... Vstożka = |
| *..... |
| | 3 | |
| | 2 | |
więc 2Vstożka = |
| *.... |
| | 3 | |
więc musi obliczyć ich objętości
21 lut 11:49
J:

Czy objętość powstałej bryły nie będzie równa objetości zielonego walca ?
21 lut 11:50
21 lut 11:54
wredulus_pospolitus:
V
'dodatkowej części walca' = h*r
2
21 lut 11:54
21 lut 11:55
J: OK. Zbłądziłem
21 lut 11:59
Piotr 10: ok zrobilem
V
c=12π(tg50
0*6)
2 
dzięki za pomoc
21 lut 12:10
wredulus_pospolitus:
dobrze
21 lut 12:13
Piotr 10: Możesz jeszcze pomoc z jednym zadaniem z wektorami ?
21 lut 12:14
Piotr 10:

Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF(rysunek obok). Niech u
→=AB
→ oraz w
→=BC
→. Przedstaw
wektor EC
→ oraz wektor EB
→ w postaci a*u
→+b*w
→, gdzie a i b są liczbami rzeczywistymi.
21 lut 12:22
Piotr 10: ?
21 lut 12:31
Piotr 10: EB→=EA→+AB→
21 lut 12:32
Piotr 10: Hmm ?
21 lut 12:53
wredulus_pospolitus:

jako, ze jest to szcześciokąt foremny to:
−AB
→ + BC
→ = BO
→ = −OB
→
należy zauważyć, że:
AB
→ = ED
→ oraz DC
→ = OB
→
więc: EC
→ = AB
→ + OB
→ = ....
21 lut 12:53