Rozłóż wielomian na czynniki
Zosia: Rozłóż wielomian na czynniki
g(x) = −5x5 + 30x4 − 45x3
sprawdziłam pierwiastki dla dzielników wsp. przy najwyższej potędze, (nie mamy wyrazu wolnego)
g(1), g(−1), g(5), g(−5)
jednak żaden z nich nie zeruje wyrażenia. Jak powinnam szukać pierwiastków
21 lut 10:33
J: Wyłacz przed nawias −5x3.
21 lut 10:49
Zosia: Δ =0
g(x)= 5x3 (x + 3)
21 lut 11:32
wredulus_pospolitus:
yyy ... jakim cudem z wielomianu 5 stopnia nagle zrobił się wielomian 4 stopnia (bo 5x
3(x+3) =
5x
4 + 12x
3 )

i w dodatku z a=−5 robi się a=5
21 lut 11:33
J: Zosia .. g(x) = −5x3(x2 − 6x + 9) i teraz rozkładaj nawias.
21 lut 11:36
Zosia: w drugim nawiasie wzór skr. mnożenia
g(x) = −5x3(x−3)2
21 lut 12:15
J: OK.
21 lut 12:20