.
Piotr 10: Dane są punkty A=(2;2), B=(5;3). Na prostej o równaniu x+y=0 wyznacz punkt C tak, by długość
łamanej ACB była najmniejsza.
Jak zrobić obraz punktu A lub B w symetrii wzgledem tej prostej
21 lut 10:20
Piotr 10: Czy A'=(−2;−2) ?
21 lut 10:27
J: Zrób rysunek i zobaczysz,że tym punktem jest punkt (0,0) ( punkt A należy do prostej y = x
21 lut 10:28
Piotr 10: ale jak zrobię obraz punktu A ww symetrii wzgledem prostej x+y=0 , to potem napiszę równanie
prostej A'B, następnie znajde punkt wspólny prostej A'B i x+y=0
21 lut 10:30
J: Czy łaman jest ACB ?
21 lut 10:35
Piotr 10: Tak treść dobrze przepisana, głównie kieruje się rozumowaniem z tej strony. Dość podobne
zadanie, ale łatwiejsze bo tam była prosta y=4
http://www.zadania.info/8077442
21 lut 10:36
wredulus_pospolitus:

J ... a ja bym nie był tego taki pewny
fioletowa może okazać sie najbardziej optymalną drogą
21 lut 10:37
Piotr 10: To jak panowie, jak zrobić symetrię tego punktu względem prostej? Czy mój pomysł jest zły i
inny próbować wymyslec ?
21 lut 10:38
J: I jest

Trzeba zrobić tak, jak w tamtym zadniu.
Znależć punkt B
' w symetri osiowej względem prostej y = − x, potem prosta AB
' i jej punk
przecięcia z prostą y = −x
21 lut 10:46
Piotr 10: no ja to wiem przecież.. pisałem na początku, nie umiem zrobić symetrii punktu wzgledem tej
prostej
21 lut 10:49
J: Punkt B' bedzie lezał na prostej y = x + b , b wylicz z punktu (5,3).Potem punkt przecięcia
prostych y = −x oraz y =x +b ( to będzie środek odcinka BB' ) i wyznaczysz współrzedne
punktu B'
21 lut 10:53
Piotr 10: | | 1 | | 1 | |
Wyszło mi C=( |
| ; − |
| ) jak mógłbyś, to sprawdź  |
| | 3 | | 3 | |
21 lut 11:23
Piotr 10: B'=(−3;−5) jak coś
21 lut 11:25
wredulus_pospolitus:

graficznie
21 lut 11:28
Piotr 10: thx
21 lut 11:37