Proste
zdun: Czy prosta
to ta sama prosta co
?
Sam już nie wiem, mi wychodzi wynik pierwszy, a Pani Dr wychodzi wynik drugi. Miałem wyznaczyć
(w skrócie, zadanie było bardziej skomplikowane) prostą przechodzącą przez A i B. Z tym, że ja
użyłem do wyznaczania wektoru AB a Pani Dr BA. Wnioskuje, że to jedno i to samo, ale wolę się
upewnić.
21 lut 09:54
wredulus_pospolitus:
jeżeli prosta jest w R
3 ... i 't' to jedynie parametr, to tak ... to jest to samo,
niech (twoje rozwiązania) t=−1 ... i patrz ... wychodzi to samo co Pani Dr
21 lut 09:56
zdun: Dzięki wielkie, nie wiem czemu nie wpadłem na to, żeby sobie coś podstawić... Aż mi głupio
21 lut 09:58
AS:
| | 12 | | 12 | |
x = − |
| t + 2 x = |
| s + 2 |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
y = |
| t + 1 y = − |
| s + 1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 19 | | 19 | |
z = − |
| t + 3 z = |
| s + 3 |
| | 5 | | 5 | |
| | 12 | | 12 | |
− |
| t + 2 = |
| s + 2 |
| | 5 | | 5 | |
t + s = 0 => s = −t
Podstawiam do drugiej kolumny
| | 12 | | 12 | |
x = |
| *(−t) + 2 = − |
| t + 2 |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | |
y = − |
| *(−t) + 1 = |
| t + 1 |
| | 5 | | 5 | |
| | 19 | | 19 | |
z = |
| *(−t) + 3 = − |
| t + 3 to samo co po lewej stronie |
| | 5 | | 5 | |
21 lut 18:02