Granice
Kowalski: Wiedząc, że Limx→0 ax − 1x = lna, a > 0 zbadaj istnienie granicy funkcji f(x)= u{ax −
1}{|x|} , a>0 w x0 = 0.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Miałem takie zadanie na egzaminie i nie umiałem go zrobić.
Dzisiaj być może spotkam się z podobnym, a w dalszym ciągu mi nie idzie.
PS: Nie wiem dlaczego, ale funkcja f(x) nie chce się poprawnie wyświetlać, chociaż jest
praktycznie przekopiowana z granicy, przepraszam za utrudnienie.
21 lut 09:40
wredulus_pospolitus:
no ale w czym problem

rozbijasz na jednostronne granice:
| | ax−1 | | ax−1 | |
limx−>0+ |
| = limx−>0+ |
| = ln a |
| | |x| | | x | |
| | ax−1 | | ax−1 | | ax−1 | |
limx−>0− |
| = limx−>0+ |
| = limx−>0+ − |
| = |
| | |x| | | −x | | x | |
| | ax−1 | |
= − limx−>0+ |
| = − lna |
| | x | |
a funkcja nie chce Ci się poprawnie wyświetlać, ponieważ ułamek w całości nie mieści się w
linijce i system przestaje go traktować jako funkcję ułamkową.
| | 1 | |
Na przyszłość −−− do zapisu ułamków korzystasz z U |
| a nie u 1√2 |
| | √2 | |
21 lut 10:02
wredulus_pospolitus:
no i stąd wynika, że:
lna = −lna <=> 2lna = 0 <=> lna = 0 <=> a = 1
czyli dla a=1 istnieje granica...dla a≠0 mamy lewostronna≠prawostronnej => brak granicy z x0=0
21 lut 10:07
wredulus_pospolitus:
należy jednak zauważyć, że f(x) = 0 (gdy a=1) dla x∊Df, ponieważ 1x = 1 dla dowolnego x∊R
21 lut 10:09
Kowalski: Naprawdę wielkie dzięki za odpowiedź.
21 lut 10:12
wredulus_pospolitus:
nie ma problemu ... jak widzisz ... nie było to takie straszne
21 lut 10:15
wredulus_pospolitus:
mała poprawka −−−− tam wszędzie w granicy lewostronnej od początku do końca winno być
x−>0− (kopiowałem sobie poprzednią linijkę i nie pozmieniałem z + na −
21 lut 10:17