matematykaszkolna.pl
Granice Kowalski: Wiedząc, że Limx→0 ax − 1x = lna, a > 0 zbadaj istnienie granicy funkcji f(x)= u{ax − 1}{|x|} , a>0 w x0 = 0. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Miałem takie zadanie na egzaminie i nie umiałem go zrobić. Dzisiaj być może spotkam się z podobnym, a w dalszym ciągu mi nie idzie. PS: Nie wiem dlaczego, ale funkcja f(x) nie chce się poprawnie wyświetlać, chociaż jest praktycznie przekopiowana z granicy, przepraszam za utrudnienie.
21 lut 09:40
wredulus_pospolitus: no ale w czym problem rozbijasz na jednostronne granice:
 ax−1 ax−1 
limx−>0+

= limx−>0+

= ln a
 |x| x 
 ax−1 ax−1 ax−1 
limx−>0

= limx−>0+

= limx−>0+

=
 |x| −x x 
 ax−1 
= − limx−>0+

= − lna
 x 
a funkcja nie chce Ci się poprawnie wyświetlać, ponieważ ułamek w całości nie mieści się w linijce i system przestaje go traktować jako funkcję ułamkową.
 1 
Na przyszłość −−− do zapisu ułamków korzystasz z U

a nie u 12
 2 
21 lut 10:02
wredulus_pospolitus: no i stąd wynika, że: lna = −lna <=> 2lna = 0 <=> lna = 0 <=> a = 1 czyli dla a=1 istnieje granica...dla a≠0 mamy lewostronna≠prawostronnej => brak granicy z x0=0
21 lut 10:07
wredulus_pospolitus: należy jednak zauważyć, że f(x) = 0 (gdy a=1) dla x∊Df, ponieważ 1x = 1 dla dowolnego x∊R
21 lut 10:09
Kowalski: Naprawdę wielkie dzięki za odpowiedź.
21 lut 10:12
wredulus_pospolitus: nie ma problemu ... jak widzisz ... nie było to takie straszne emotka
21 lut 10:15
wredulus_pospolitus: mała poprawka −−−− tam wszędzie w granicy lewostronnej od początku do końca winno być x−>0 (kopiowałem sobie poprzednią linijkę i nie pozmieniałem z + na −
21 lut 10:17