rozwiaz rownania
razor: 1) 4x − 2*6x = 9x+1/2
2) 4x2 + 3sqrtx + 1 + x*3sqrtx < 2x2*3sqrtx + 2x + 6
21 lut 03:10
razor: sqrtx to oczywiscie √x
21 lut 03:10
Bizon:
2)
x≥0
4x2−2x−6<3√x(2x2−x−3)
21 lut 11:06
pigor: ..., np. tak
1)
4x−2*6x=9x+1/2 /+9
x i D
r=R ⇒ 4
x−2*2
x*3
x+9
x=3*9
x+9
x ⇔
⇔ (2
x−3
x)
2=4*9
x ⇔ |2
x−3
x|=2*3
x ⇔ |3
x−2
x|=2*3
x ⇔ 3
x−2
x= 2*3
x ⇔
⇔ 0=3*3
x+2
x i 3
x+1+2
x>0, ∀x∊R=D ⇒
x∊∅ − dane równanie
nie ma (...

ma 0) rozwiązań.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o ile gdzieś się nie walnąłem za co z góry przepraszam .
21 lut 14:32
pigor: ... , i jeszcze rozwiążę jednak ...

równanie
2)
4x2+3√x+1+x*3√x< 2x2*3√x+2x+6 i (*)
x∊R+ ⇒
⇒ 4x
2−2x−6−2x
2*3
√x+x*3
√x+3*3
√x< 0 ⇔ 2(2x
2−x−3)−3
√x(2x
2−x−3)< 0 ⇔
⇔ (2x
2−x−3)(2−3
√x)< 0 ⇔ 2(x
2−
12x−
32)(2−3
√x)< 0 ⇔
⇔ 2(x−
12)(x+
32)(−3
√x+2)< 0 ⇔ (x−
12)(3
√x−2) >0 ⇔
⇔ (x−
12 >0 i 3
√x−2 >0) v (x−
12< 0 i 3
√x−2< 0) stąd i z (*) ⇔
⇔ (x >
12 i 3
√x >2) v (0< x<
12 i 3
√x< 2), ale
np. 3
√x<2 ⇔
√xln3< ln2 ⇔
√x<
ln2ln3 ⇒ x < log
232 ≈ 0,39, więc
⇔
x > 12 v
0< x < log232 ⇔
x∊(0; log232) U (log232; 12).
21 lut 16:00