[logarytmy]W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktó
loool: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
| | 1 | |
współrzędne spełniają warunek: log |
| (x2 + y2) ≥ −2 |
| | 3 | |
http://www.zadania.info/9033695
Dlaczego wyrzucamy środek? Wiem, że to z dziedziny tylko nie widzę tego xD proszę o
łopatologiczne wytłumaczenie
21 lut 00:27
pigor: ..., bo z definicji logarytmu i faktu, że suma kwadratów
x2+y2 >0 ⇔ x≠0 i y≠0 ⇔ (x,y)∊ R2\{ (0,0) } .
21 lut 00:46
Janek191:
Bo x2 + y2 musi być > 0 , a dla x = 0 i y = 0 jest 02 + 02 = 0
21 lut 00:48