zadanie fizyka
@_@: wiem, ze nie bardzo stosowne forum lecz potrzebuje rozwiazania szybko a jest tu duzo osob,
ktore rozumieja nie tylko matematyke
1. Mamy dwa auta o tych samych parametrach i roznych dlugosciach, ktore przebedzie szybciej ten
sam odcinek? [Wiem, ze tu chodzi o wykorzystanie oporu aerodynamicznego natomiast nie wiem,
czy szybciej dojedzie dluzsze czy krotsze auto?]
2. Patrząc przez okulary polaryzacyjne na szybę widzisz głównie odbicia, a nie obiekt za szybą.
Dlaczego? I czy zdjęcie okularów pomoże.
20 lut 23:29
Maslanek: Jeśli chodzi o 2, to nie wiem dokładnie, ale może trochę naprowadzę.
Światło padając na szybę i częściowo odbijając się, a częściowo przechodząc dalej, ulega
polaryzacji.
Jeśli by chodziło, np. o jasność widzenia, to nie byłby problem, bo wtedy Prawo Malusa
Ale z widzeniem odbić
Może kierować się w stronę wielokrotnego odbicia − światło, które przejdzie przez szybę, trafia
na kolejną barierę, okulary, częściowo się odbija, częściowo przechodzi. To, które się odbija
znów trafia na szybę, częsciowo się odbija, częściowo przechodzi dalej (do otoczenia). Odbite
znów trafia na okulary itd.
20 lut 23:59
Maslanek: Z tym 1. tak mi przyszła na myśl koncepcja budowy skrzydła. Jedna strona dłuższa, druga krótsza
i siła nośna.
Może w tym kierunku
Dłuższy kadłub powodowałby mniejsze (?) ciśnienie, więc różnica ciśnień za kadłubem
sprawiałaby, że samochód albo byłby "lżejszy", albo "cięższy", tudzież bardziej "pchany do
przodu". Nie wiem, które z tych ostatnich jest prawdziwe
. W każdym razie może to dobry trop
21 lut 00:50
wredulus_pospolitus:
1. Pytanie brzmi ... co oznacza, ze auta są o tych samych 'parametrach' −−− jakie to są
parametry, bo jeżeli wszystkie −−− to także i aerodynamikę mają jednakową ... więc na dobrą
sprawę −−− przyjadą w tym samym czasie
21 lut 09:34
daras: 1. jeżeli "te same parametry" oznacza te wagę to dłuższe auto będzie nizsze i bardziej
"opływowe"tak jak z prostokątem, chociaż przy oporze aerodynamicznym liczą się też inne
wymiary
2.dlatego, że światło odbite od "obiektu" po przejściu przez szybę jest już częściowo
spolaryzowane i jeśli osie transmisji polaroidów w okularach sa prostopadłe, to większość
odbić znika, podobnie jak od kałuży wody ale wystarczy pokrecić głową i coś sie zobaczy
21 lut 09:40
daras: podsumowując, to autor pytań nie dopracował ich treści chyba, że przyjmiemy tu poziom dawnej
szkoły podstawowej = obecnego gimnazjum
21 lut 09:42
MQ: @daras @2 −− troszkę mieszasz.
Przejście przez szybę nie polaryzuje światła.
Spolaryzowane jest światło odbite od szyby.
A teraz do samej treści zadania:
Zazwyczaj okulary polaryzacyjne mają ustawione osie polaryzacji tak, aby wygaszać światło
odbite, więc dziwi mnie to zadanie. Gdyby było użyte określenie polaryzator zamiast okulary,
to miałoby to większy związek z rzeczywistością.
21 lut 11:08
daras: @MQ światło po przejściu przez cokolwiek jest już częściowo spolaryzowane, nawet to które
dociera do nas ze Słońca jest częściowo spolaryzowane podczas rozpraszania w atmosferze, poza
tym przy przejściu przez szybę następują odbicia od przedniej i tylnej granicy
22 lut 07:52