sprawdz niewymiernosc
mix: (√28−√12)*√10+√84
20 lut 23:11
Antek: To o ktorej chcesz isc spac ze sie dopiero obudziles z zdaniem ?
20 lut 23:14
Janek191:
Co znaczy " sprawdź niewymierność" ?
20 lut 23:24
Janek191:
√28 = √4*7 = 2√7
√12 = √4*3 = 2√3
√84 = √4*21 = 2√21
itd.
20 lut 23:32
Eta:
√28−√12= 2√7−2√3= 2(√7−√3)
√10+√84=√10+4√21 = √(√7+√3)2= |√7+√3|=√7+√3
...= 2(√7−√3)(√7+√3)= 2*(7−3)=8∉NW
20 lut 23:38
mix: sprawdzic czy liczba jest niewymierna xd Dzieki za pomoc
20 lut 23:41
Janek191:
@Eta
√ 10 + √84 =
√ 10 + 2√21 =
√ ( √7 + √3)2 = I
√7 +
√3I =
√7 +
√3
20 lut 23:44
Eta:
"Oczywista−oczywistość" .........literówka ..=
√10+2√21 =.......
Dzięki za poprawkę
20 lut 23:46
mix: znalaslam to
21 lut 00:08