wyznacz wartość parametru m
rules: Wyznacz wartość parametru m tak, aby ZBIOREM WARTOŚCI funkcji
f(x) = x2 − (m + 4)x + m2 + 4 był przedział <−1, +∞)
Będę wdzięczna za wszelką pomoc
20 lut 22:32
Bizon:
... baw się w dedukowanie −
20 lut 22:39
Antek: To pomoc
Na jakiej osi odczytujemy zbior warosci funkcji (nie tylkomkwadratowej) ?
jesli mamy podany taki przedzial to jak wspolrzedna wierzcholka bedzie (−1) yowa czy xowa
?
20 lut 22:40
Bizon:
parabolka uśmiechnięta ... f(xw)=−1
20 lut 22:41
Janek191:
a = 1 > 0 , więc ZW = < q ; +
∞ )
zatem q musi być równe −1
| | m +4 | | m + 4 | |
q = f(p) = ( |
| )2 − ( m + 4)* |
| + m2 + 4 = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
Wykonaj dalsze obliczenia
20 lut 23:53