funkcja-dziedzina
mika: dane są funkcje f(x)=√|x|−5 oraz g(x)=x2 . Określ dziedzinę funkcji
h(x)=g(x)−5g(x−5)*f(2x+1)
proszę o tłumaczenie
20 lut 22:15
Radek:
h(x) ?
20 lut 22:15
Radek:
|x|−5≥0
g(x) D=R
20 lut 22:16
mika: h(x) jest to nowa fukcja która musi wyjść .
20 lut 22:17
pw: h(x) dziedzina
1)
x−5≠0
2)
|2x+1|−5>0
20 lut 22:18
pw: z 1)
x≠5
z2)
musimy rozbić na dwa przedziały
x∊(−∞;−1/2)
−2x−1−5>0
−2x>6
x<−3
x∊[−1/2;+∞)
2x+1−5>0
2x>4
x>2
20 lut 22:20
pw: i teraz to łączymy
Df: x∊(−∞;−3)∨(2:+∞)\{5}
20 lut 22:21
Antek: Powiem szczerze ze studentka powinna takie zadanie sama zrobic
20 lut 22:22