Funkcja wymierna
Lubiekisiel: | | x2+1 | | 1 | | x | |
Wyznacz te wartości parametru k, dla których równanie |
| + |
| = |
| ma |
| | k2x−2k | | kx−2 | | k | |
tylko jedno rozwiązanie. Wyznacz to rozwiązanie.
Przekształciłem to do funkcji kwadratowej no i rozumiem że jedno rozwiązanie wtedy i tylko
wtedy gdy Δ=0. Problem w tym że Δ mi wyszła że k=0. A to jest sprzeczne z założeniem
20 lut 21:53
Lubiekisiel: A może ktoś wie poprostu jak to rozwiązać niekoniecznie moim sposobem?
20 lut 22:16
Lubiekisiel: Jakaś wskazówka?
20 lut 22:27
Lubiekisiel: Bardzo proszę o jakąś pomoc
20 lut 22:32
Ajtek:
Jeżeli nie zrobiłeś błędu rachunkowego, wyciągnij wniosek

.
20 lut 22:33
Bizon:
współczynnik przy x
2 równy 0 ... i też masz jedno rozwiązanie
20 lut 22:37
Lubiekisiel: Dzięki Bizon rzeczywiście
20 lut 23:02