Przestrzeń liniowa
Kamil: 1. Podaj definicje przestrzeni liniowej nad ciałem liczb rzeczywistych.
20 lut 21:03
PW: Mateńko, definicji szukamy w podręcznikach ewentualnie u wujka G.
Kto by chciał tutaj wklepywać definicje.
20 lut 21:08
Kamil: Bardziej mi chodzi jak tę definicję zastosować.
20 lut 21:10
Kamil: w 1 definicji jest:
Dla dowolnych u, v, w ∊ V zachodzi u+(v+w) = (u+v) + w
I nie wiem jak to mam zastosować w tym zadaniu
20 lut 21:11
PW: To jest tak zwana łączność dodawania. Równość ma być prawdziwa dla wszystkich możliwych trójek
u, v, w. Masz dwa wyjścia: albo to udowodnić, albo pokazać przykład, że nie zawsze tak jest.
W tym drugim wypadku koniec zadania − nie są spełnione warunki definicji, struktura nie jest
przestrzenią liniową.
20 lut 21:18
Kamil: A mógłbyś to jakoś rozpisać na tym przykładzie co podałem wyżej? Bo strasznie opornie wchodzą
mi do głowy przestrzenie i podprzestrzenie.
20 lut 21:19
PW: Podaj numer *.html − nie mogę znaleźć zadania.
20 lut 21:36
Trivial: Daj konkretny przykład przestrzeni V.
20 lut 21:36
Kamil: Nie rozumiem, jaki przykład?
20 lut 23:32
PW: O 21:21 piszesz: "nie wiem jak to mam zastosować w tym zadaniu". W jakim zadaniu?
Przecież to co piszesz wcześniej:
u+(v+w) = (u+v)+w
to fragment definicji − z tym się nie dyskutuje ani tego nie dowodzi, trzeba się nauczyć na
pamięć i już.
20 lut 23:42
Kamil: Ale jeżeli mam zadanie . Podaj definicje przestrzeni liniowej nad ciałem liczb rzeczywistych.
To jak je rozwiązać?
20 lut 23:45
Antek: TY nie kombinuj jak kasztanka Pilsudzkiego
20 lut 23:50
Kamil: To pomożecie mi? Nie wiem jak zastosować definicje do tego zadania
20 lut 23:53
Krzysiek: szukasz problemu tam gdzie go nie ma...
bierzesz notatki z wykładu, szukasz tej definicji, uczysz się jej i na egzaminie ją piszesz lub
mówisz i koniec. Definicji nie możesz rozwiązać...
20 lut 23:55
Kamil: Tego przykładu nie mam w notatkach
20 lut 23:56
Kamil: To jakoś trzeba chyba dopasować do ogólnej definicji
20 lut 23:59
21 lut 00:08
Trivial: K = R i tyle.
21 lut 00:08
Kamil: A do tych definicji mam podstawiać jakieś inne literki czy mają byc takie same?
21 lut 00:10
Janek191:
Zbiór wektorów swobodnych w przestrzeni euklidesowej jest przestrzenią liniową ,
jeżeli działaniem wewnętrznym jest dodawanie wektorów, a działaniem zewnętrznym
− mnożenie wektora przez skalar ( liczbę ) , przy czym ciałem K jest zbiór R liczb
rzeczywistych.
( V, + , R , * ) − przestrzeń liniowa nad R
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Każde ciało jest przestrzenią liniową nad samym sobą.
Wtedy działanie wewnętrzne utożsamia się z dodawaniem w ciele, a działanie
zewnętrzne utożsamia się z mnożeniem w ciele ( będącym , jak wiemy, działaniem
wewnętrznym ).
( R, + , R , * ) − przestrzeń liniowa nad ciałem R liczb rzeczywistych.
21 lut 00:12
Kamil: Czyli przed zadaniem mam napisać:
dodawaniem wektorów: V x V→ V oznaczanym v + w gdzie v, w ∊ V i
mnożnikiem przez skalar R x V → V oznaczamy av gdzie a ∊ R oraz v ∊ V?
21 lut 00:16
Janek191:
Do kogo to pytanie ?
21 lut 00:18
Kamil: Do Was
21 lut 00:21
Janek191:
Do pierwszego przykładu − tak .
mnożeniem przez skalar
21 lut 00:25
Kamil: od 1 do 4 aksjomatu jest dodawanie wektorów, a później mnożenie przez skalar. Ale nadal nie
wiem czy mam coś w definicji zmieniać czy przepisywać wszystko? i jak w mnożeniu pojawi się np
a ∊K to mam zmienić na a ∊ R? i to tyle ?
21 lut 00:27
Janek191:
( V, + , R , * ) − przestrzeń liniowa nad ciałem R
jeżeli
( V , + ) − grupa abelowa ( warunki 1 − 5)
( V, R, * ) − zbiór V wyposażony w działanie zewnętrzne nad ciałem R
6) ( a , v ) i→ a v ∊ V , a ∊ R, v ∊ V
Oba działania spełniają 4 warunki zgodności :
7) a*( v + w ) =a v + a w
8) ( a + b) v = a v + b v
9) a( b v) = ( ab) v
10) 1*v = v
21 lut 00:41
Kamil: I tak się rozwiązuje te zadanie?
21 lut 00:47
Janek191:
O godz. 00.12 podałem 2 przykłady przestrzeni liniowych nad ciałem liczb rzeczywistych R.
Można podać więcej − gdy ( V , + ) będzie grupą abelową ,a ponadto będą spełnione
warunki 6 − 10
21 lut 00:54
Kamil: Ja już mam tak namieszane w głowie że nie wiem jak zrobić zadanie: Podaj definicje przestrzeni
liniowej nad ciałem liczb rzeczywistych.
21 lut 00:58
Janek191:
Grupa abelowa ( V , + )
1) v + w ∊ V ( wewnętrzność działania dwuargumentowego + )
2) ( v + w) + u = v + ( w + u ) ( łączność dodawania w V )
3) 0 + v = v + 0 = v ( istnienie elementu neutralnego w V )
4) ( − v ) + v = 0 ( istnienie elementu przeciwnego )
5) v + w = w + v ( przemienność dodawania w V )
−−−−−−−
0 − element neutralny , 0 ∊ V
21 lut 01:00
Janek191:
( V , + , R, * ) − przestrzeń liniowa nad ciałem R
gdy ( V, + , R, * ) spełnia warunki przestrzeni liniowej.
Zamiast K piszemy R
21 lut 01:03
Kamil: a mnożenia przez skalar nie trzeba?
21 lut 01:04
Janek191:
Wydaje mi się, że to co napisałem o godz. 1.03 jest definicją przestrzeni liniowej nad
ciałem liczb rzeczywistych.
Oczywiście , jeżeli ( V , + , R, * ) jest przestrzenią liniową nad ciałem R.
Warunki na przestrzeń liniową podałem o 1.00 ( 1 − 5)
i o 00.41 − warunki ( 6 − 10 )
21 lut 01:13
Kamil: Dobra, dzięki za pomoc i poświęcenie.
21 lut 01:14
Janek191:
Wydaje mi się , że o 1.03 podałem definicję przestrzeni liniowej na ciałem liczb
rzeczywistych R.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Warunki przestrzeni liniowej :
( 1 − 6) − grupa abelowa
( 7 − 10)
Podałem o 00.41 i o 1.00
21 lut 01:17