Są to układy równań
Jakub: Dwa miasta łączy linia kolejowa o długości 336 kilometrów. Pierwszy pociąg przebył tę trasę w
czasie o 40 minut krótszym niż drugi pociąg. Średnia prędkość pierwszego pociągu ma tej trasie
była o 9km/h większa od średniej prędkości drugiego pociągu.Oblicz średnią prędkość każdego z
tych pociągów na tej trasie.
20 lut 20:51
sushi_ gg6397228:
rozwiazanie zobacz w dziale matury z odpowiedniego roku
20 lut 20:55
20 lut 20:55
pigor: ... , lub warunki zadania ładnie opisuje równanie
t1= t2−4060 ⇔
336v+9= 336v−23 /:2 ⇔
⇔
168v+9=
168v−
13 /*3v(v+9) ⇔ 3*168v=3*168(v+9)−v(v+9) ⇔
⇔ v(v+9)=27*168 ⇔
v2−9v−27*168=0 i Δ=9
2+1+4*3*9*3*56= 9
2(1+224) ⇒
⇒ p{Δ)=9*15= 135, wtedy v=
12(9+135)=72 >0 , zatem
odp.
72kmh i 81kmh − szukane
prędkości średnie pociągów . ...
21 lut 01:06
21 lut 01:15
daras: rozwiązanie w ostatnim linku jest poprawne
| | km | | km | |
v1 =72 |
| , v2 = 63 |
| |
| | h | | h | |
21 lut 09:34
pigor: ..., przepraszam; u mnie znak −9v trzeba zmienić na
plus +9v
w równaniu v2+9v−27*168=0 , wtedy Δ i √Δ bez zmian , a tylko
jeszcze zmienić znak na minus tu : v= 12(−9+135)=63 >0,
wtedy odp. 63 kmh i 63+9=72 kmh− szukane prędkości średnie .
21 lut 14:46