Plani
bezendu:

Bok prostokąta ma długość 24 a przekątna 26. Przekątna dzieli prostokąt na dwa trójkąty. W
każdy z nich wpisujemy okrąg. Oblicz odległość między środkami tych okręgów ?
Podobieństwo trójkątów ?
20 lut 20:49
Trivial:
Ja bym wprowadził układ współrzędnych o punkcie (0,0) w A. Potem wystarczy obliczyć współrzędne
S1. Z symetrii dostaniemy
S2 = C − S1
Mając współrzędne S1, S2 łatwo policzyć długość S1S2.
20 lut 20:56
bezendu:
A moja myśl ?
20 lut 20:57
Trivial: Nigdy nie byłem dobry w podobieństwie trójkątów.

Powiedz mi o które trójkąty chodzi?
20 lut 20:59
bezendu: Chyba to jednak też do bani pomysł.
20 lut 20:59
Trivial:
Policz promień okręgu wpisanego r, a potem:
S1 = (r,r)
S2 = C − S1 = (24, √262−242) − (r,r) = (24−r, 10−r)
||S1S2|| = √(24−2r)2 + (10−2r)2 = ... (potrzebne r).
20 lut 21:04
bezendu:
Policzyłem promień ale nie rozumiem Twojego sposobu z układem wsp.
20 lut 21:06
Trivial: A czego konkretnie?
20 lut 21:10
bezendu: Tego S2=C−S1 ?
20 lut 21:11
Antek:

AB=24
AD=10
DB=26
a=(00) b=(24,0) d=(0,10)
20 lut 21:13
Trivial:
Punkt P to dla mnie to samo co wektor z początku układu współrzędnych do P.
S2 = C − S1
oznacza po prostu odejmowanie dwóch wektorów. Pamiętaj że wybraliśmy początek układu
współrzędnych w A, więc wszystko jest od niego uzależnione.
20 lut 21:15
bezendu:
Trivial jest problem bo ja nie znam wektorów.
20 lut 21:18
Trivial:

Może teraz trochę się rozjaśni.
20 lut 21:19
Trivial: Jak to nie znasz wektorów! o.o
20 lut 21:20
bezendu:
No nie znam..
20 lut 21:23
Eta:

|AD|=10
| | 24+10−26 | |
r= |
| =4 , y=10−2r=2 i w= 24−2r=16 |
| | 2 | |
x=
√22+162=.........
20 lut 21:23
Trivial:
To trzeba szukać innego sposobu.

Szkoda, bo ten jest bardzo prosty... Dla sprawdzenia:
r = 4 ||S
1S
2|| = 2
√65
20 lut 21:26
bezendu: czemu to y=10−2r skąd to ? i w=24−2r ?
20 lut 21:26
Trivial: O widzę, że
Eta już znalazła.
20 lut 21:27
Antek: Nie znasz wzorow
| | a+b−c | |
Promien okregu wpisanego w trojkat prostokatny ma dlugosc r= |
| |
| | 2 | |
20 lut 21:28
Antek: czesc Trival

Wczoraj juz byla

Pozdrawiam
bay
20 lut 21:29
bezendu:
Antek czytałeś temat ?
''Policzyłem promień ale nie rozumiem Twojego sposobu z układem wsp.'' Więc wzór znam.
20 lut 21:30
Trivial: cześć.
20 lut 21:30
Eta:
Raz możesz wpisać takie same okręgi w trójkąty ABD i BCD a raz w ABC i ADC
stąd masz :
szary odcinek ma dł y = 10−2r i w= 16−2r
20 lut 21:31
Eta:
Możesz analitycznie ... jak radzi Trivial
20 lut 21:35
bezendu: Hmm. Racja ale jak to wyliczyłaś y=?
20 lut 21:35
Trivial: bezendu, ||AD|| = 10. Teraz popatrz na rysunek i zobacz czym jest y.
20 lut 21:37
Antek: To po co pytasz skad ten wzor
Promien mozna tez obliczyc z e wzoru S=p*r rownie dobrze mogles z tego obliczyc promien
A z adanie jest proste . Tylko trzeba wyznaczyc na jakie odcinki podzielil punkt stycznosci
(Twoj rysunek )P1 przekatna DB i DP1=BP2
Dlugosc P1 P2= S1 S2
20 lut 21:37
bezendu: Już chyba zrozumiałem. Dzięki najwyżej wrócę do tego
20 lut 21:39
Mila:

Nie piszę wszystkich obliczeń, bo juz masz.
ABCD − trapez prostokątny.
|AB|=24−8=16
|AD|=6
|DE|=2
x
2=2
2+16
2
20 lut 21:51
bezendu:
I to rozwiązanie podoba mi się najbardziej. Dziękuję wszystkim
20 lut 21:54
Eta:
Jeszcze ładniej ........

Dzisiaj nie myślę, bo bardzo boli mnie głowa
20 lut 21:55
Antek:

Mamy wyliczyc ile jest rowne CD i DB
Znamy AB Ac i CB
Ze wzorow wyliczmy promien r
zauwaz ze czworokat EAFO jest prostokatem . A skoro EO = OF to pozostale boki EA i AH =r
Wiec tak naprawde jest to kwadrat
To CE=AC−AE a takze BD = BC−CD
Teraz zauwqaz ze CD=CE oraz BD=BF a to wynika z tego ze odcinki stycznych zawarte pomiedzy
ustalonym punktem stycznosci a punktami stycznosci sa rowne
20 lut 23:02
Antek: A tak naprawde to chcecie liznac (lub nie) troche teorii i potem rozwiazywac zadania z
geometrii
Nie da sie tak
20 lut 23:05
bezendu:
Zmartwię Cię bo da się tak, nie koniecznie muszę umieć wszystkie zadania. Dobranoc.
20 lut 23:07
Antek: Mnie nie zmartwiles .
Ale zycze powodzenia na maturze

Naprawde .
20 lut 23:10
bezendu:
Poznałem wszystkie wzory i zrobiłem cały dział z zadania.info z geometrii analitycznej bez
zaglądania w rozwiązanie i bez kochanych wektorów. Z brył nie umiałem nic, kilka zadań od
Mili i już połowę tych zadań zrobię bez problemu, Więc co się nie da ?
20 lut 23:13
Antek:
No to prosze zdanie dla Ciebie . Prosze (choc to bedzie trudne) aby mu nie rozwiazywac
Zadanie
Dane sa dwa okregi stycznie wewnetrznie o promieniach r oraz R=2r Z punktu stycznosci
prowadzimy dowolna cieciwe wiekszgo okregu . Wykaz ze mniejszy
okrag dzieli ja na polowy .
Zadanie nr 2
Dla jakiej wartosci kata alfa pomiedzy bokami rombu romb o boku dlugosci a ma najwiekszy
iloczyn przekatnych
To nie sa trudne zadania . Powodzenia
20 lut 23:27
bezendu:
Dziękuję za zadnia choć o nie nie prosiłem. Jeszcze nie powtórzyłem okręgów. Więc jutro zabiorę
się za te zadania.
20 lut 23:30
Antek: Dobrze>
20 lut 23:41
Antek: I jak CI idzie rozwiazanie tych zadan
21 lut 22:05
miecio: drugiego się prawie nie liczy
22 lut 07:48