Równanie kwadratowe z parametrem
Radek: Witam mam zadanie. Równanie kwadratowe z parametrem m o różnych znakach
(m+1)x
2+(2m+1)x+m−1=0
Mógłby mi ktoś powiedzieć co mam źle ? Bo mam problem z interpretacją wyników

Zadanie w linku do zdjęcia
http://zapodaj.net/images/5f71c7ba0f235.jpg
Dziękuje za pomoc
20 lut 20:48
Ajtek:
Nie podoba mi się trzecie rozwiązanie.
20 lut 21:36
Radek: (m−2)(m+1)
m=2 i m=−1
i co dalej ?
20 lut 21:37
pw: mają być dwa rozwiązania o przeciwnych znakach?
20 lut 21:39
Ajtek:
Nanosisz to na wspólną ośkę i część wspólna wszystkich 3 warunków.
20 lut 21:40
pw: warunek 1 − aby były dwa rozwiązania a≠0
zatem
m+1≠0
m≠−1
warunek 2 − Δ>0 aby były dwa różne rozwiązania
warunek 3 − aby rozwiązania były przeciwnych znaków
x1*x2<0 wzory Vietea
c/a<0
20 lut 21:41
Radek: tak dwa pierwiastki różnych znaków
20 lut 21:41
pw: a co z trzecim
(m−1)(m+1)<0
zatem m∊(−1;1)
20 lut 21:42
Ajtek:
pw gdybyś zerknął w link, to byś wiedział z czym jest problem. Warunki kolega Radek
doskonale zna.
20 lut 21:42
Aga1.: | | c | | m−1 | |
x1*x2<0⇔ |
| <0⇔ |
| <0 |
| | a | | m+1 | |
20 lut 21:43
Ajtek:
Cześć
Aga1. 
.
c=m−2, źle zapisał tutaj, w linku jest wszystko jasne

.
20 lut 21:44
pw: no ta mamy m≠−1 m∊(−1;1) i dołączyć należy wyliczenie z delty
20 lut 21:45
Aga1.: Witaj Ajtek, nie czytałam.
20 lut 21:45
Radek:

Tak ma być ?
20 lut 21:46
pw: c=m−2
no to
(m−2)(m+1)<0
m∊(−1;2)
20 lut 21:46
pw: z delty warunek
m>−9/8
ostatecznie
pozostanie
m∊(−1;2)
20 lut 21:49
Ajtek:

a=−9/8
b=−1
c=2
Na czerwono Δ>0
Zielone kółko m=−1
Na różowo, część wspólna wszystkich warunków → Twoje rozwiązanie
20 lut 21:52
Ajtek:
Oczywiście w c kółeczko powinno być niezamalowane

.
20 lut 21:53
pw: tylko że niebieski przedział jest obustronnie otwarty
20 lut 21:54
Ajtek:
Jak widzisz, jest już komentarz odnośnie tego.
20 lut 21:54
20 lut 21:59
Ajtek:
Wygląda okej

.
20 lut 22:02
Radek: Czyli jednak nie aż takie trudne, tylko można się pomylić rysując to wszystko na osi i w
odczytaniu prawidłowego rozwiązania
20 lut 22:05
Ajtek:
Jeszcze jedna uwaga.
Jak masz coś takiego jak u Ciebie w warunku nr 4: wynik wychodzi −3<0 nie zaznaczaj tego na osi

.
20 lut 22:12
Radek: Rozumiem obojętnie jaka to by była liczba czy 5<0 czy tez 5>0?
20 lut 22:19
Ajtek:
Jeżeli 5<0 to jest jakiś błąd, czyż nie
20 lut 22:24
Radek: No niby jest

bo 5 nie jest mniejsze od zera
20 lut 22:26
Ajtek:
No właśnie. Takie coś nigdy nie powinno się pojawić, tzn sprzeczność w tego typu zadaniach
(niezależne od m)
20 lut 22:30
Radek: No ale chyba jakiś to taki błąd nie jest na które punkty lecą ?
20 lut 22:37
Ajtek:
Nie

. Chodzi mi tylko o to, żebyś nie zaciemnił sobie obrazu rozwiązania. Na osi zaznaczasz
tylko istotne dla rozwiązania warunki z parametrem (m, k, mogą być różne, np jeszcze p)
20 lut 22:52
21 lut 19:58