w walec o wysokosci
agusiakk95: w walec o wysokości 10 cm wpisano graniastosłup prawidłowy sześciokątny o krawędzi podstawy
długości 3 cm. Oblicz:
a) promień podstawy walca
b)długości przekątnych podstawy graniastosłupa
c)pole przekroju graniastosłupa wyznaczonego przez jego dwie przeciwległe krawędzie boczne.
rwalca =3?
d1=2*3=6 i d2=3√3 ?
Pprzekroju=6*10=60?
20 lut 20:38
20 lut 20:44
agusiakk95: wytłumaczysz?
20 lut 21:26
agulka:

a) α=60
0
r=3
20 lut 22:05
agulka: b) d1=6, d2=3√3
c) 60
20 lut 22:07