równanie kwdratowe
paulinka123: rozwiąż równanie |x2+ 3x + 2|= |x+1|
20 lut 20:32
bezendu:

(x,y)=(−3,2) lub (−1,0)
20 lut 20:34
paulinka123: i to już jest całe rozwiązanie?
20 lut 20:35
bezendu:
A co jeszcze chcesz ?
20 lut 20:35
paulinka123: jakieś krótkie..
20 lut 20:36
bezendu: Skoro za krótkie to nie przepisuj...
20 lut 20:37
Aga1.: Lub tak
x2+3x+2=x+1 lub x2+3x+2=−x−1
Ale trzeba liczyć
20 lut 21:34
PW: Chcesz "porządnie wyliczyć", bo rysunek
bezendu Cie nie przekonuje?
x
2+3x+2 = (x+1)(x+2),
a więc mamy równanie
|(x+1)(x+2)| = x+1.
Dla x=−1 otrzymamy zdanie prawdziwe 0=0, a więc liczba −1 jest rozwiązaniem. Dla pozostałych x
mamy równanie
Ten ułamek po lewej stronie jest równy 1 albo −1, zależy od tego czy x > −1, czy też x < −1.
Pobaw się tak, będzie dobrze − dwa równania na dwóch przedziałach (jedno jest zawsze fałszywe,
co od razu widać).
20 lut 22:03
PW: O,
paulinko, jest jeszcze lepiej − zgubiłem wartość bezwzględną po prawej stronie,
równanie ma postać
| | |x+1| | |
|
| ||x+2| = 1, x∊R\{−1} |
| | |x+1 | |
− tylko udzielając odpowiedzi nie zapomnieć, że −1 też jest rozwiązaniem.
20 lut 22:12
pigor: ..., lub ...

nie widzę takiego :
|x2+3x+2|= |x+1| ⇔ |(x+1}{x+2}|=|x+1| ⇔ |x+1||x+2|−}x+1}=0 ⇔
⇔ |x+1|(|x+2|−1)= 0 ⇔ x+1=0 v |x+2|=1 ⇔ x=−1 v x+2=−1 v x+2=1 ⇔
⇔
x=−1 v x=−3 ⇔
x∊{−1,−3} , gdzie −1 pierwiastek podwójny. ...
21 lut 00:38