Wielomiany - wyznacz a
loopi: Witam. Mam problem z jednym zadaniem
Wyznacz liczbę a, wiedząc, że wielomian W(x) ma jeden pierwiastek dwukrotny, jeśli:
1)W(x)=4x2+12x+a
2)W(x)=x2+2ax+25
Teraz mój problem. Obmyśliłem sobie sposób na to zadania... hmmm na ,,czuja" że tak powiem
O to jak wygląda:
Skoro wiem że wielomian ma jeden pierwiastek dwukrotny, no to z twierdzen doszedłem do wniosku,
że jeśli rozłożymy dany wielomian na czynniki to wyjdzie nam (cx+b)(cx+b) = c2 x2+2cbx+b2.
Uwzgledniajac wielomian W(x)=4x2+12x+a i powyższy iloczyn otrzymuje
4x2+12x+a=c2x2+2cbx+b2
Z twierdzenia o równości wielomianów otrzymuje
4x2= c2 x2
12x=2cbx
a=b2
(to w klamerce)
wychodzi że:
4=c2 => c=2 v c=−2
Dla c=2
12=4b => b=3
a=b2 => a=9
Sprawdzam dla c= −2 (...) wychodzi to samo, więc śmiem twierdzić iż a=9 co zgadza się z
odpowiedzią... Teraz moje pytanie... czy ten sposób jest dobry? Jeśli nie to jak takie zadanie
rozwiązać?
20 lut 20:32
Antek: A moze tu chodzi o to ze Δ=0
i tak 4x2+12x+a=0 i delta =0 i wyznacze a
to sama z x2+2ax+25
tak mysle bo nie masz podane ze to jest uklad
20 lut 20:37
loopi: 1) i 2) to nie jest układ... to są przykłady... drugie nie napisałem... fakt...
20 lut 20:39