Funkcja liniowa
yamaszka: Wyznacz wzór funkcji liniowej f(x) jeśli a) do jej wykresu należą punkty A(0,−6) i B(−3,3) b)
f(−2)=3 i f(4)=0. Podaj współrzędne punktu K jej przecięcia z osią y oraz punktu L z osią
x.Podpunkt a zrobiłam. Pomóżcie mi to rozwiązać, proszę.
20 lut 20:05
J: b) y=ax + b , podstaw x = −2 i y = 3 ,potem x=4 i y=0,dostaniesz układ 2−ch równan,oblicz a i b
20 lut 20:08
Eta:
| | −b | |
y=ax+b POY(0,b) , MOX( |
| ,0) |
| | a | |
f(−2)=3 ⇒ 3= −2a+b i f(4)=0 ⇒ 4a+b=0
Rozwiąż ten układ równań i podaj a=.... i b=....
20 lut 20:08
yamaszka: Dziękuje wam
20 lut 20:09