Prostopadłoscian Uzasadnij
marietta: Czy prostopadłoscian ktorego przekatna ma dlugosc 6 moze miec objetosc rowna 16 pierwiastek z 6
. uzasadnij.
20 lut 19:42
sushi_ gg6397228:
wzór na przekatna bryły=....
wzór na objętość=....
20 lut 20:02
marietta: i co dalej? mam 3 niewiadome
20 lut 20:02
sushi_ gg6397228:
zapisz to
a potem włącz myślenie
20 lut 20:03
marietta: 36=c2 + b2 + a2
16{6} = abc
mam ledwo 3 z matmy nie wiem co dalej zrobic
20 lut 20:06
sushi_ gg6397228:
drugie rownanie podnies obustronnie do kwadratu
20 lut 20:08
marietta: 96=a2 x b2 x c2
nie widze rozwiazania
20 lut 20:09
sushi_ gg6397228:
16*16*6= a2 b2c2
i teraz aby łatwiej sie patrzylo
a2−−>x
b2−−> y
c2−−> z
x+y+z= 36
x*y*z = 16*16*6 = 2*2*2*2 * 2*2*2*2 * 2*3
i sprawdzamy po kolei warianty
20 lut 20:14