Liczby i ich zbiory
Uczę się: Reszta z dzielenia liczby x przez 8 jest równa 5, reszta z dzielenia liczby y przez 8 jest
równa 3. Wyznacz resztę z dzielenia liczby xy przez 8 oraz resztę z dzielenia liczby x+y przez
8.
Czy są gdzieś na tej stronie w dziale Liczby i wyrażenia, podobne zadania do tego? Albo
prosiłbym o jakieś wskazówki

Np, co znaczy reszta z dzielenia liczby x przez 8 równa 5. I
jak to zapisać?
Ostatnio długo nic z matmą nie robiłem, straszne zmęczenie mnie wzięło przez ostatnie pare
dni..
Dziękuję
20 lut 19:28
Saizou :
x=8k+5
y=8l+3
zatem
x+y=8(k+l+1) reszta z dzielenie 0
xy=(8k+5)(8l+3)=8(8kl+3k+5l+1)+7 reszta z dzielenie to 7
20 lut 19:35
Uczę się: spoko, to samo mam w odpowiedziach, ale chciałem wytłumaczenia.
20 lut 19:38
Uczę się: skąd wzięło się w sumie, w nawiasie ta jedynka?
Rozumiem że dodajesz dwa nawiasy, wyciągasz przed nawias 8, no ale zostaje wtedy 5+3 więc 8 a
nie 1. Jak odczytać z takiego równania reszte z dzielenia?
tak samo w mnożeniu, wyciągasz przed nawias ósemkę z dwóch nawiasów czy tylko pierwszego?
20 lut 19:42
Saizou :
zakładam że rozumiesz moment zapisania liczb x i y
x+y=8k+5+8l+3=8k+8l+8=8(k+l+1)
wyciągnąłem 8 przed nawias zatem 8*1=8
20 lut 19:46
Saizou : a w drugim najpierw wymnożyłem potem rozbiłem 15 na 8+7, żeby pojawiła się wielokrotność ósemki
i wyciągnąłem 8 przed nawias
20 lut 19:47
Uczę się: Super, dzięki

to rozumiem, tylko właśnie nie rozumiem, skąd wiesz ile jest reszty z
dzielenia. Chodzi tu o to, że po wymnożeniu tej ósemki przez każdy element w nawiasie,
wychodzi to co było wtedy, ale jeszcze zostaje do tego siódemka?, a że w sumie nie zostaje nic
po wymnożeniu dlatego reszta z dzielenia =0?
20 lut 19:54
Saizou :
przykład na cyfrach
7:3=2 r 1
zatem
7=2*3+1
to + coś to reszta
20 lut 20:16