w jakim punkcie prosta przecina oś
elea: Prosta przechodząca przez punkt (3,6) i przecinająca oś 0X w punkcie o odciętej −1 przecina oś
0Y w punkcie ?
prosze o wytłumaczenie
20 lut 19:12
J: Prosta przechodzi przez 2 punkty A(3,6) B(−1,0) − napisz równanie prostej.
Potem oblicz f(0) i wyznaczysz ponkt przecięcia z osią OY
20 lut 19:15
elea: a mogę skorzystać ze wzoru na prostą przechodzącą przez dwa punkty ?
20 lut 19:20
J: Skorzystaj
20 lut 19:23
elea: okej, a jak wylliczyć to f ?
20 lut 19:24
J: f(0) = y , podstaw za x liczbę 0 i oblicz y. Punkt przec z osią OY C(0,y)
20 lut 19:26
elea: Dzięuję
20 lut 19:26
Eta:
f(3)=6 i f(−1)=0 punkt przecięcia z osią OY : P(0,b)
y=ax+b ⇒ 6=3a+b i 0=−a+b rozwiąż ten układ równań
20 lut 19:28
J: Chbya już "złapała"
20 lut 19:31
Eta:
20 lut 19:32
J: Cieszy mnie come back,szczerze
20 lut 19:33
J: Chamstwo najlepiej ignorować
20 lut 19:34
Eta:
20 lut 19:36
J: Dzięki za "tradycyjne " jabłuszko
20 lut 19:37