jerey: rowanie stycznych do okregu o rowaniu
x2+y2−2x+2y−2=0 rownoległych do prostej o rowaniu y=2x
czyli przekształcam rowanie okregu do postaci:
(x−1)2+(y+1)2=4
S(1,−1) r =2
prosta jest rownoległa do prostej y=2x
czyli jest postaci y=2x+b
podstawiam to do rowania okregu za y'ka
otrzymuje po wymnozeniu;
5x2+2x+b2+4xb+2b−2=0
teraz co dalej?
20 lut 19:04
Eta:
Uporządkuj : 5x2+(2+4b)*x +2b−2=0
i nałóż warunek na deltę: Δ=0 ⇒ b=.... v b=....
20 lut 19:06
jerey: a co z b2?
20 lut 19:15
Eta:
Echh nie zauważyłam dopisz c= 2b+b2−2
20 lut 19:19
jerey: ok, dziekuje
20 lut 19:23