Planimetria
bezendu:

Obwód trójkąta równobocznego ABC jest równy 12 cm. Punkty M , N i P należą odpowiednio do
boków AB , BC , AC tego trójkąta przy czym |AM | = |BN | = |CP | = x . Zbadaj dla jakiej
wartości x , pole trójkąta MNP będzie najmniejsze. Znajdź wartość tego pola
?
20 lut 18:59
Ajtek:
Cześć
bezendu, co wiesz o Δ MNP
20 lut 19:01
Saizou :
podpowiedź: wzór z sinusem
20 lut 19:04
bezendu: Nie mam żadnego kąta podanego.
20 lut 19:05
Ajtek:
Δ równoboczny

.
20 lut 19:06
Eta:
Jakie kąty ma trójkąt
równoboczny? zapytaj ucznia z podstawówki
20 lut 19:07
bezendu:
A co mi dadzą te kąty ? Raczej chodziło o trójkąt MNP

i nie wiem czy on jest równoboczny
20 lut 19:08
Saizou : podpowiedź nr. 2 : odejmowanie
20 lut 19:09
Ajtek:
Dlaczego nie wiesz

20 lut 19:09
bezendu:
Jakiś trójkąt wpisany w trójkąt równoboczny nie musi być wcale trójkątem równobocznym
20 lut 19:11
Eta:
| | 1 | |
P(MNP)= U{a2√3{4}− 3* |
| *x*(4−x)*sin60o , x∊(0,4) |
| | 2 | |
i działaj ......
20 lut 19:11
20 lut 19:12
bezendu:
Ja nie chcę dokańczać zaczętego zadanie nic z niego nie rozumiejąc... Nie nie
20 lut 19:12
Ajtek:
bezendu z tw. cosinusów to wynika, nie musisz liczyć, wystarczy to zauważyć. A długość
boku Δ MNP i tak musisz policzyć
20 lut 19:12
bezendu:
Racja Ajtek dzięki
20 lut 19:14
Ajtek:
Proszę bardzo, polecam się na przyszłość

.
20 lut 19:15
bezendu: Pole √3
20 lut 20:02
bezendu: ?
20 lut 20:32
Mila:
Zgadza się. Dla jakiego x?
20 lut 21:00
bezendu: Dla x=2
20 lut 21:01
Mila:
20 lut 21:02
bezendu: Dziękuję.
20 lut 21:02