przez którą ćwiartkę przechodzi wykres fukcji
elea: Przez którą ćwiartkę ukłądu współrzędnych nie przechodzi wykres funkcji :
f(x)= −23x +4
A.l B.ll C.lll D.IV
proszę bardzo o wytłumaczenie
20 lut 18:48
Ajtek:
Narysuj ją

.
20 lut 18:49
elea: no właśnie chodzi o to że nie wiem jakie są współrzędne tej prostej : ) a układu współrzędnych
do tego zadania nie mam w podręczniku
20 lut 18:50
Ajtek:
Masz wzór prostej przecież. Znajdź dwa punkty przez które przechodzi i po sprawie.
20 lut 18:52
Eta:
20 lut 18:55
elea: aa okej już wyszło
20 lut 18:55
Ajtek:
Witaj
Eta

.
20 lut 18:56
elea: a skąd te 6 bo jednak coś mi się nie zgadza
20 lut 19:01
Ajtek:
| | 2 | |
0=− |
| x+4 stąd  . |
| | 3 | |
20 lut 19:02
elea: czyli wyliczam x ?
20 lut 19:05
elea: dzięki wielkie wszystko gra
20 lut 19:05
Ajtek:
Yhy, będziesz miała punkt o współrzędnej (x;0).
20 lut 19:06
aka: y=√3x+2
15 lut 20:31
prosta:

y=ax+b a=
√3>0 −−− funkcja rosnąca b=2
15 lut 20:34