fizyka
metthayo: hej, moze mi ktoś sprobowac rozwiazać to zadanie ?
Do sufitu windy podnoszącej się z przyspieszeniem a=1,2 m/s2
przymocowano siłomierz, do
którego zawieszono krążek swo
bodnie obracający się dookoła poziomej osi. Przez krążek przerzucono
nić, do której końców przymocowano ciała o masach m1 = 200 g i m2 = 300 g. Pomijając masę
krążka i zaniedbując tarcie wyznaczyć wskazanie siłomierza.
20 lut 18:34
wredulus_pospolitus:
no dobra ... z jakich wzorów Twoim zdaniem powinniśmy skorzystać
20 lut 18:36
metthayo: nie mam pojęcia....może
F = m*a ?
20 lut 18:46
metthayo: podbijam
20 lut 19:10
20 lut 19:46