ciągi
kasia008: zaproponuj wzór na n−ty wyraz ciągu
−1,3,−5,7,−9
20 lut 18:30
sushi_ gg6397228:
co widzisz ?
20 lut 18:33
wredulus_pospolitus:
kasiu ... popatrz chwilę na ten ciąg i zauważ, że:
wartość bezwzględna (moduł) kolejny wyrazów tego ciągu, to kolejne liczby nieparzyste
stąd będzie an = 2n+1
no okey ... ale przecież raz jest '−' a raz '+' ... no to trzeba w takim razie dołożyć
'zmieniacz znaków' czyli (−1)n ... no i mamy an = (−1)n*(2n+1)
wylicz sobie a1, a2, a3, a4, aby sprawdzić czy wzór 'działa'
20 lut 18:34
wredulus_pospolitus:
kasiu ... takie zadanie to jest zadanie bardziej na inteligencję (i spostrzegawczość) niż na
wiedzę
20 lut 18:35
kasia008: dzięki
20 lut 18:36
pigor: ..., a=n=(−1)n(2n−1) gdzie n∊N+
20 lut 18:36
wredulus_pospolitus:
fakt ... w końcu 0∉N
+ 
zapomniało mi się
20 lut 18:37
pigor: ...,

ups .
20 lut 18:37
wredulus_pospolitus:
a Ty kasiu nie dziękuj tylko przeanalizuj i zrób minimum 10 innych tego typu przykładów (już
samodzielnie)
20 lut 18:37