Trygonometria
Weta: Oblicz bez użycia kalkulatora:
to rozumiem: sin135°=(180°−45°)=sin45°=√22
ale, gdy mam np. sin(−240°) lub cos(−870°) to się gubię.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnij jak mam obliczać minusowe miary kątów?
20 lut 18:19
20 lut 18:23
Mila:
sinus jest funkcja nieparzystą⇔
| | √3 | |
sin(−240)=−sin(240)=−sin(180+60)=−(−sin60)=sin60= |
| |
| | 2 | |
cosinus jest funkcją parzystą⇔
cos(−870)=cos(870) i liczysz dalej
20 lut 18:24
wredulus_pospolitus:
zauważ, że −240 = 120−360 ... prawda

prawda

a 360 = 2π <−−− pełny okres ... więc tak 'jakby go nie było
i stąd: sin (−240) = sin(120 − 360) = sin(120) = sin(90+30) i działasz tam dalej
analogicznie −870 = 210 − 1080 = 210 − 3*360
20 lut 18:25
Weta: Nie mogłam tego znaleźć. Dziękuję.
20 lut 18:25