rozwiaz
anonim: Dla jakich wartosci parametru a rownanie ma dokładnie jeden pierwiastek
| x+1 | | 2x+1 | |
| − |
| = cosa |
| 2x−1 | | x−1 | |
20 lut 18:16
anonim: Pomoze ktos?
20 lut 18:25
sushi_ gg6397228:
na razie zajmij sie lewa strona
wspolny mianownik
20 lut 18:26
anonim: | | −3×2 | |
To juz dawno mam, |
| |
| | (2×−1)(×−1) | |
20 lut 18:27
anonim: Tylko nie wiem co dalej
20 lut 18:28
wredulus_pospolitus:
a więc masz:
−3x
2 = cosa(2x
2 − 3x + 1)
i teraz masz dwie możliwości:
1) aby było dokładnie jeden pierwiastek ... muszą się zredukować 'x
2' (nie może to być
| | 3 | |
wielomian drugiego stopnia ... czyli −3 = cosa * 2 <=> cosa = − |
| <=> 'nierealne' |
| | 2 | |
2) no to w takim razie sprawdzamy kiedy to Δ=0
Δ = 9cos
2a − 4*(2cosa + 3) = 0 ... i rozwiązujesz to równanie
20 lut 18:31
anonim: Wielkie dzięki
20 lut 18:33
anonim: Tylko powinno być 4cosa*(..) w delcie. Tak mi się wydaje
20 lut 18:42
wredulus_pospolitus:
niet ... 4*(a*c)
a = cosa * 2 + 3
c = cosa
więc ani ja ani Ty dobrze nie mieliśmy

więc popraw Δ i licz (podstawienie zrób t=cosa)
20 lut 18:44
anonim: Znaczy chodzilo mi, ze Δ=9cos2a −4cosa (2cosa+3), tylko nie chcialo mi sie za pierwszym razem
calego nawiasu przepisywac. Wszystko obliczone
20 lut 18:58