wielomian z parametrem
Tomasz220: Siemka, mam taki oto przykład:
w(x)=−x3 + (m+1)x2 + 3mx − 8 oraz p(x)=x−2m
mam wyliczyć wartości parametru m dla których w(x) jest podzielny przez p(x)
wiem, że za x mam podstawić 2m
po podstawieniu wychodzi mi w(2m)=−4m3 + 10m2 − 8
no i właśnie tu jest problem: jak mam teraz wyznaczyć pierwiastki?
może coś się pomyliłem przy podstawianiu?
bardzo proszę o pomoc.
20 lut 17:52
PW: W(2m) = −2(2m
3 − 5m
2 + 4) żeby rachunki ułatwić i stosować kryterium podzielności wielomianu
| | 1 | |
przez dwumian próbując m = 1, 2, 4 , |
| lub liczby przeciwne do ich (podzielniki wyrazu |
| | 2 | |
wolnego dzielone przez podzielniki współczynnika przy najwyższej potędze).
20 lut 18:16
Tomasz220: popróbowałem i wyszło mi, że w(2m) jest podzielny przez dwumian m−2
potem już łatwo wyliczyłem wartości m
wielkie dzięki za pomoc.
20 lut 18:53