Logarytmy, pytanko
Okła: Zadanie brzmi: Narysuj wykres funkcji f. log2(2x+2).
Wszystkie logarytmy przechodzą przez punkt (1,0). Ale jeżeli za x podstawimy jeden to y wynosi
2. Pomóżcie mi zrozumieć gdzie robię błąd, a jeżeli go nie robie to jak powinien wygladać
wykres. Może są jakieś sposoby na szybkie rysowanie wykresów funkcji logarytmicznych?
20 lut 17:43
sushi_ gg6397228:
2x+2= 2(x+1)
log2 2(x+1)= log2 2 + log2 (x+1)= log2 (x+1) +1
a tutaj mamy juz przesuniecia funkcji prawo/lewo i góra/dół
20 lut 17:46
Okła: Dzięki. Widzę błąd.
20 lut 17:52
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
20 lut 17:54
Okła: Mam nadzieję, że wyjdzie na zdrowie. Jak kiedyś będę zarabiał miliony, to podrzucę Ci kilka
tysiaków
20 lut 17:57