jednokladnosc
marlena: w jednokladnosci o srodku S i skali k obrazem okregu o rownaniu (x+3) do kwadratu + (y+1) do
kwadratu rowna sie 1 jest okrag o rownaniu(x−3) do kwadratu +(y−2) do kwadratu rowna sie 9.
Oblicz wspolrzedne srodka S jednokladnosci. wybaczcie za sposob pisania dzialan ale mecze sie
na telefonie i dlatego tak. pomozcie mi rozwiazac i zrozumiec to zadanie.
20 lut 17:39
Aga1.:

O(−3,−1), r=1
O
'(3,2), r
'=3
r
'=IkI*r
IkI=3
k=3 lub k=−3
Wykorzystaj wzór
SO
'→=k*SO
→
Gdzie S(x,y) jest środkiem jednokładności.
20 lut 22:04