znajdź
Jancio: punkty A=(3 2) i B =(6 −5) są końcami średnicy koła.
a) Oblicz pole tego koła
b) Znajdz równanie stycznej do tego koła w punkcie A
20 lut 17:26
Okła: a) Musisz skorzystać ze wzorów na długość prostej |AB|, gdy masz podane 2 punkty.
|AB|=√(xA−xB)2+(yA−yB)2. Potem wyznaczyć ze średnicy promień i podstawić pod wzór
20 lut 17:47
Jancio: a) ok a juz wiem jak zrobic a B) ?
20 lut 18:13
Eta:
styczna do okręgu w punkcie na okręgu ma równanie:
(xA−xS)(x−xS) +(yA−yS)(y−yS)= r2
20 lut 18:16
Okła: W b musisz znaleść wzór prostej |AB|, potem prostopadłą do niej. I aby znalezc współczynnik b,
podstawiasz do nowego wzoru funkcji punkt A
20 lut 18:18