miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej są dwie liczby przeciwne, odległoś
Arkadiusz: hmm, tak się zastanawiam już z godzinę i nie jestem w stanie ogarnąć tego zadania

piss pomocy
20 lut 17:23
Arkadiusz: miejscami zerowymi pewnej funkcji kwadratowej są dwie liczby przeciwne, odległość między nimi
na osi liczbowej wynosi 5. −1 jest najmniejszą wartością osiąganą przez tę funkcję znajdź wzór
taka treść zadania
20 lut 17:24
Saizou : napisz treść !
20 lut 17:24
Saizou : takich wzorów jest nieskończenie wiele
20 lut 17:36
Arkadiusz: jedynie doszedłem do tego że miejscami zerowymi są 2,5 i (−2,5) i że współrzędne wierzchołka to
(0,−1) i nie wiem co dalej, nawet nie wiem czy dobrze rozumuje
20 lut 17:46
sushi_ gg6397228:
zrób postac kanoniczna
20 lut 17:48
Mila:
p jeden z pierwiastków
−p− drugi z pierwiastków
|p−(−p)|=5 odległość między nimi
na osi liczbowej wynosi 5.
|2|=5
| | 5 | | 5 | |
Szukane pierwiastki: |
| ,− |
| |
| | 2 | | 2 | |
−1 jest najmniejszą wartością osiąganą przez tę funkcję znajdź wzór⇔
| | p+(−p) | |
xw= |
| =0 oś symetrii paraboli |
| | 2 | |
f(0)=−1
| | 4 | | 5 | | 5 | | 4 | | 25 | |
f(x)= |
| (x− |
| )*(x+ |
| )= |
| *(x2− |
| ) |
| | 25 | | 2 | | 2 | | 25 | | 4 | |
albo od razu z postaci kanonicznej
20 lut 17:51
Arkadiusz: f(x)= ax2 −1 ? tak ma niby to wyglądać?
20 lut 17:55
Saizou : sorry przeczytałem dwie liczby o różnych znakach, nie wiedzieć czemu
20 lut 18:00
Arkadiusz: aha, dziękuję za rozpisanie tego i za pomoc

<like>
20 lut 18:01
Mila:
Jeśli masz dwa miejsca zerowe, to próbujesz z postaci iloczynowej skorzystac, jeśli masz
współrzędne wierzchołka paraboli to z postaci kanonicznej, tu miałes do wyboru obie opcje.
20 lut 18:08