Student szuka pomocy
Szprot: mam taką nierówność sin3x < sinx
Liczę sobie wszystko łądnie i wychodzi: 2sinx(1−2sin
x) < 0
Niestety moja odpowiedź jest różna od tej która "powinna" wyjść. Moglibyście pomóc w określeniu
przedziałów i w ogóle dlaczego wychodzą takie a nie inne. To przekształcenie jest dobre na
100%. Ale rozwiązanie jak wyliczam non stop inne niż odpowiedź
20 lut 16:54
Antek: sin3x=sinx(3cos
2x−sin
2x)=sinx(3−4sin
2x)
| | 3−tg2x | |
lub tez sin3x=sinx* |
| |
| | 1+tg2x | |
20 lut 17:01
Szprot: ale mi chodzi wyznaczenie przedziałów x dla których to jest spełnione
20 lut 17:18
PW: sinx(1−2sin
2x) < 0
Iloczyn ujemny, czyli
(sinx < 0 ⋀ (1−2sin
2x) > 0) ⋁ (sinx > 0 ⋀ (1−2sin
2x) < 0)
| | 1 | | 1 | |
(sinx < 0 ⋀ (sin2x < |
| ) ⋁ (sinx > 0 ⋀ (sin2x > |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
(sinx < 0 ⋀ (sinx > − |
| ) ⋁ (sinx > 0 ⋀ sinx > |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
− tak działasz?
20 lut 17:19