ciąg
Radek:
Dany jest ciąg (an) określony wzorem an=−6n+48
a) dla jakich wartości n zachodzi równość 27an=a1+a2+....an−1
27(−6n+48)=42+36...+−6(n+1)+48
Czy o to chodzi ?
20 lut 16:52
Saizou :
an jest ciągiem arytmetycznym o r=6 i a1=42
Sn−1=....
27an=Sn−1⇒n=...
20 lut 17:24
Radek: czemu Sn−1 ?
20 lut 17:26
Saizou : a jaki jest ostatni wyraz po prawej stronie ?
20 lut 17:30
Mila:
Dlatego, że
Sn=a1+a2+a3+...+an−1+an
Sn−1=a1+a2+a3+...+an−1
Np
S5=a1+a2+a3+a4+a5 n=5
S4=a1+a2+a3+a4 n−1=5−1=4
w zadaniu masz sumę (n−1) początkowych wyrazów.
20 lut 17:31
Radek:
No to jak zamienię to na wzór na sumę ciągu
| | 2*41+(n−1)*6 | |
27(−6n+48)= |
| *n ? |
| | 2 | |
20 lut 17:34
Saizou :
a
n−1=6(n−1)+48=6n−42
20 lut 17:35
Mila:
| (Pierwszy wyraz + ostatni wyraz sumy) | |
| * liczba wyrazów tej sumy |
| 2 | |
20 lut 17:36
Mila:
Zostawiam Was. Dobrze sobie radzicie.
20 lut 17:36
Radek: ?
20 lut 17:37
Radek:
Czemu trzeba rozpisać Sn−1 a nie Sn ?
20 lut 17:38
Saizou :
a co mamy po prawej stronie
a1+a2+a3+...+an−1
zobacz na indeks przy ostatnim a
20 lut 17:41
Radek:
| | 2a1+(n−1)*r | |
Ale wzór na sume jest taki |
| *n tak ? |
| | 2 | |
20 lut 17:45
Saizou :
| | a1+an | | a1+a1(n−1)r | | 2a1+(n−1)r | |
Sn= |
| n= |
| n= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lut 17:51
Mila:
Zobacz Radek mój słowny opis sumy 17:36.
20 lut 17:53
Radek: Czyli ten wzór to coś innego jak Sn−1 ?
20 lut 17:54
Radek:
No tak widzę ale w tablicach mam wzór który podałem ? I który jest poprawny ? BO już nie wiem
20 lut 17:56
Saizou :
ogólnie
ale nasze k jest równe n−1, zatem
20 lut 17:57
Saizou : obydwa są poprawne i pokazałem tego przekształcenie o 17:51
20 lut 17:58
Radek:
Ale w tablicach jest napisane wzór na sumę ciagu arytmetycznego a tutaj mam sumę −1 ?
20 lut 18:02
Saizou :
wzór w tablicach jest pisany dla n
a ty masz n−1, wiec podstaw to
nic nas nie obchodzi że jest to wzór na S
n a nie na S
n−1
20 lut 18:05
Radek:
Ale ja mówię o tym wzorze 17:45 ?
20 lut 18:06
Mila:
17:45 też dobry: (a1+an) można zapisać tak:
a1+an=a1+(a1+(n−1)*r)=2a1+(n−1)*r
Korzystamy z jednego lub drugiego wzoru w zależności od tego co mamy dane.
20 lut 18:13
Radek: Dziękuję idę robić te digramy bo jutro sprawdzian a ja nic nie umiem.
20 lut 18:16
Mila:
Przerabiaj jeszcze raz dobrze rozwiązane zadania.
20 lut 18:17
Mila:
Trzymam kciuki.
20 lut 18:18
Radek: Dziękuję jeszcze wieczorem wrzucę zadania.
20 lut 18:18