ciągi
Mateusz: Cześć, nie mogę zrozumieć skąd się bierze ten wzór, prosiłbym o jakieś wyjaśnienie, rozpisanie.
S
n = S
n−1 + a
n Pozdrawiam
20 lut 16:45
sushi_ gg6397228:
rozpisz sobie
Sn=....
Sn−1=....
20 lut 16:46
Saizou :
Sn=a1+a2+a3+...+an−1+an
Sn−1=a1+a2+a3+....+an−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmując stronami
Sn−Sn−1=an
20 lut 16:47
Piotr 10: Sn=a1+a2+a3+...+an−1+an
Sn−1=a1+a3+a3+....+an−1
odejmując stronami
Sn − Sn−1=an
20 lut 16:47
Mila:
Sn=a1+a2+a3+....+an−2+an−1+an=Sn−1+an
Dla konkretu:
S5=a1+a2+a3+a4+a5=S4+a5
20 lut 16:47
Mateusz: Dzięki za tyle odpowiedzi, już rozumiem.
20 lut 16:50