Proszę o rozwiązanie etapowe.
Angie: Wyznacz z dokładnością do 1 stopnia kąty miedzy przekątnymi prostokąta, którego obwód jest
równy 112, a różnica między długościami boków wynosi 8.
20 lut 15:46
sushi_ gg6397228:
a jakis własny wkład?
20 lut 15:48
wredulus_pospolitus:
2x+2y = 112
x = y−8
rozwiąż ten układ równań
następnie wylicz przekątne
następnie skorzystaj z tw. cosinusów
20 lut 15:48
Angie: Boki mam, chodziło mi o to jak obliczyć przekątne.
Boki wyszły a=24, b=32
20 lut 15:52
J: Chyba nie trzeba liczyć przekątne i tw. cosinusów

Wystarczy a i b i funkcja tanges
20 lut 15:54
J:

| b | |
| = tgα, kąt między przekatnymi β = 2α i 180 − β |
| a | |
20 lut 15:57