Funkcje pierwotne
Argus: Jeśli f(x)= x3+x2 to funkcjami pierwotnymi funkcji f są np,funkcje:
F1(x)=?
F2(x)=?
Wydaje mi się,że F1(x)= 12 * ln|2+x2|
20 lut 15:36
zawodus: nie do końca można odczytać co tam masz napisane
20 lut 15:39
Argus: f(x)= x/3+x
2
20 lut 15:50
PW: Nie musisz działać na zasadzie "wydaje mi się". Funkcja pierwotna ma jakąś definicję,
przeczytaj jeszcze raz i zastosuj do sprawdzenia.
20 lut 17:29
Argus: Mam podać dwa przykłady funkcji pierwotnych funkcji f.
Pierwszą podałem. Jestem pewien,że jest dobrze.
O drugiej przykładowej w ogóle nie mam pojęcia.Nic nie przychodzi mi do głowy
Prosze o pomoc
20 lut 18:16
PW: Ja wiem, że to sąsiednie klawisze, ale trzeba sprawdzić zanim powie się "jestem pewien". Jak z
tej dwójki stanie się trójka, to nie mogę pojąć (różniczkuję i różniczkuję i ni diabła). Poza
tym nie wiem po co wartość bezwzględna, skoro 2+x2 > 0 dla wszystkich x.
21 lut 12:59