wielomiany
Ewelina: Wykaz że jeśli wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0, dla liczby 5 przyjmuje wartość 317,
zaś dla liczny 1 przyjmuje wartość 12, to co najmniej jeden z jego współczynników nie jest
liczbą całkowitą.
20 lut 15:33
Andrzej: W(5) = 125a + 25b + 5c + d = 317
W(1) = a + b + c + d = 12
Odejmuję stronami
124a + 24b + 4c = 305
gdyby współczynniki a,b,c były całkowite, to lewa strona musiałaby być parzysta, a nawet
podzielna przez 4, więc nie mogłaby być równa 305.
20 lut 23:36
Eta:
Jeżeli ten wielomian ma współczynniki całkowite, to:
W(5)−W(1) dzieli się przez ( 5−1)=4
317−12= 305 −− nie jest podzielne przez 4
zatem taki wielomian nie ma współczynników całkowitych
20 lut 23:44