ccc
ccc: Miara jednego z kątów trójkąta jest równa 30 stopni. Pole tego trójkąta wynosi p[3}, a promień
okręgu opisanego na nim jest równy 2. Oblicz promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
20 lut 15:12
ccc: pole √3 miało tam być
20 lut 15:13
ccc: pomoże ktoś?
20 lut 15:38
ccc: ?
20 lut 15:57
Mila:
b*c=4
√3
Z tw, sinusów
Z tw. cosinusów
a
2=c
2+b
2−2bc*cos30⇔
4=c
2+b
2−12
c
2+b
2=16⇔(c+b)
2−2cb=16
b*c=4
√3
(c+b)
2−2*4
√3=16
(c+b)
2=16+8
√3
(c+b)
2=4*(4+2
√3=4*(1+
√3)
2
c+b=2(1+
√3)=2+2
√3
a+b+c=2+2+2
√3
r=
√3*(2−
√3}{4−3}
r=2
√3−3
20 lut 17:25
Mila:
w przedostatniej linijce:
20 lut 17:26
55: αγΩΩ∫∫∫→→→→
30 mar 20:38