Ekstrema
Barteq: Witam. czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie:
wyznacz ekstrema f(x,y)=5xy gdy x+y=1
Proszę o pomoc.
20 lut 15:05
Trivial:
Skoro warunek jest x+y = 1, to y = (1−x), a zatem:
f(x,y) = f(x, y(x)) = 5x(1−x) = g(x)
Rozpoznajemy funkcję kwadratową, której a < 0 ⇒ maksimum w wierzchołku paraboli:
| | 0+1 | | 1 | | 5 | |
xmin = |
| = |
| g(xmin) = |
| . |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
20 lut 15:12
Trivial:
Miało być x
max i g(x
max) z rozpędu napisałem min. Trzeba jeszcze wyliczyć y:
20 lut 15:13