Funkcja wymierna
Krezz: Wyznacz te wartości parametru m dla których zbiór rozwiązań nierówności
| | x2+m2 | |
|
| ≥1zawiera przedział <−1,1> |
| | 2m(x+6) | |
20 lut 15:01
PW: Z powodu mianownika x ≠ −6 i m ≠ 0.
Skoro do zbioru rozwiązań należy liczba 0, to
Wnioski:
1) m jest liczbą dodatnią,
2) m ≥ 12.
Odejmijmy stronami liczbę 1:
| | x2−2mx+m2−12m | |
|
| ≥ 0 |
| | 2m(x+6) | |
(mnożenie obu stron przez 2m było dopuszczalne z uwagi na wniosek 1).
Dla x > −6 mamy więc nierówność
(1) (x−m)
2−12m ≥ 0, m ≥ 12, x∊(−6,
∞)
x−m ≤ −
√12m ∨ x−m ≥
√12m
(1') x < m −
√12m ∨ x ≥ m+
√12m, m ≥ 12, x∊(−6,
∞)
a dla x < −6 nierówność, która nas nie interesuje z uwagi na fakt, że dziedzina nie zawiera
przedziału <−1,1>.
Rozwiązaniem drugiej z nierówności (1') jest przedział nie zawierający przedziału <−1,1>.
Inetresuje nas tylko nierówność
x < m −
√12m, m ≥ 12, x∊(−6,
∞),
której rozwiązaniem powinien być przedział zawierający <−1,1>. Będzie tak, gdy
1 ≤ m −
√12m, m ≥ 12,
to znaczy gdy
√12m ≤ m −1, m ≥ 12
12m ≤ m
2−2m+1, m ≥ 12
0 ≤ m
2−14m+1, m ≥ 12
Δ = 196−4 = 192,
√Δ=8
√3, rozwiązaniami nierówności spełniającymi warunek m≥12 są
Nie wiem czy jest to dobry sposób rozwiązania (zawiły bardzo), ale nie widzę na razie nic
lepszego
20 lut 16:54
Krezz: Dziękuje, ale rzeczywiście bardzo zawiłe

może ma ktoś jakiś inny sposób?
20 lut 18:07
Studzekisiel: Ponawiam, widzi ktoś tu jakiś inny pomysł?
20 lut 18:21
PW: A może przygotowujesz się do matury na poziomie rozszerzonym?
Na początek spróbuj znaleźć błąd w tym co napisałem − to najlepszy sposób zrozumienia (może się
mylę). Albo np. weź m=14, rozwiąż nierówność i powiedz: lipa, rozwiązanie nie zawiera
przedziału <−1, 1>.
20 lut 18:38
Krezz: Tak, przygotowuję się

Przed chwilą to przepisałem w miarę ze zrozumieniem i myślę że nawet
ok. Ale poszukam teraz błędu, zaraz dam znać
20 lut 18:41
Krezz: Tak, przygotowuję się

Przed chwilą to przepisałem w miarę ze zrozumieniem i myślę że nawet
ok. Ale poszukam teraz błędu, zaraz dam znać
20 lut 18:41
Lorak: Może tak, ale też nie mam pewności czy dobrze:
licznik jest dodatni, więc żeby nierówność miała jakieś rozwiązania, to mianownik też musi być
dodatni. Można więc pomnożyć przez 2m(x+6). Dostajemy:
x
2−2mx+m
2−12m ≥ 0
a skoro w zbiorze rozwiązań tej nierówności mac być zawarty przedział <−1,1>, to
1) gdy Δ ≤ 0, to zawsze tak będzie.
2) Δ>0
x
w < −1 i f(−1)≥0 lub x
w > 1 i f(1)≥0
Ale jak mówię, głowy za to nie dam.
20 lut 18:43
Krezz: Przejrzałem i jak teraz patrzę to mam dwie uwagi
1) Można sobie tak podstawić 0?(nie wiem poprostu nie wiem czy to błąd
2) Może trzeba rozpatrzyć jeszcze przypadek m−√12m≥−1 (ale tego też nie jestem pewien)
20 lut 18:46
Krezz: Podejście Loraka wydaje mi się dobre
20 lut 18:49
PW: Też mi się bardziej podoba niż moje, ale trzeba ostrożnie wnioskować: nierówność kwadratowa
(*) x2 − 2mx + m2 −12 m ≥ 0
nie jest równoważna badanej nierówności wymiernej. Już założyliśmy, że m(x+6) > 0, więc przy
takim założeniu trzeba rozwiązywać (*), a właściwie odpowiadać na pytanie
− dla jakich wartości parametru m rozwiązanie nierówności (*) zawiera przedział <−1,1>.
20 lut 19:02
Krezz: No tak, czyli ta 1) i 2) Loraka były dobre? Jeżeli nie to jakie?
20 lut 19:08
PW: Na pytania z 18:46:
1) oczywiście można podstawić dowolną liczbę z przedziału <−1,1> − przecież wszystkie należeć
mają do rozwiązania; wybrałem zero, bo uzyskujemy dzięki temu informację o m. Rozumowanie jest
takie: jeżeli 0 ma być rozwiązaniem, to musi być m≥12, w dalszych krokach z tego korzystam.
2) nie trzeba rozpatrywać m−√12m ≥ −1, skoro już zapewniliśmy, że ≥ 1. To jest nierówność
liniowa
x < m−√12m
− jeżeli spełnia ją prawy kraniec przedziału − liczba 1 − to i pozostałe liczby z tego
przedziału.
20 lut 19:12
Krezz: Aaa ok, właśnie poprostu nie byłem pewien. Czyli zrobić to tak jak mówił Lorak?
20 lut 19:20
Lorak: Zrób, tak jak mówi
PW. Mój pomysł trzeba jeszcze dopracować

Dzięki
PW za komentarz
20 lut 19:23
Krezz: PW to w takim razie skończę to już Twoim sposobem, tylko powiedz mi gdzie tam był błąd
20 lut 19:43
Krezz: Wie ktoś może jaki był ten błąd w rozwiązaniu PW
20 lut 20:27
PW: Mój kolega miał pisać pracę magisterską z teorii miary. Promotor dał mu niewielką książkę z
tego tematu i powiedział:
− Tutaj są błędy. Niech pan kolega je znajdzie.
Rzeczywiście jakiś niewielki błąd po kilku dniach znalazł.
Promotor powiedział:
− Panie kolego, niech pan jeszcze szuka.
Chłopak znalazł jeszcze jeden błąd. Promotor wtedy:
− No to już może pan przystąpić do pisania pracy magisterskiej.
Zaproponował mu temat, kolega napisał całą pracę w tydzień.
To anegdota, a co do błędu, to powiem tak:
− Nie wiem, swoich błędów zazwyczaj się nie widzi. Skoro pan kolega też nie widzi, to jest
szansa, że nie ma błędu. Należy jednak zachować pokorę.
20 lut 20:59
Krezz: Ok

rozumiem, w każdym razie bardzo dziękuję za pomoc
20 lut 21:22
zawodus:
21 lut 19:06
zawodus: masz jakąś odpowiedź do tego?
21 lut 19:07
zawodus: Wg mnie błędu nie ma

Ten pomysł z zerem jak dla mnie nie potrzebny
21 lut 19:39
matyk: Wg mnie jest ok.
Pomysł z zerem wg mnie nie potrzebny
21 lut 19:40