wartość bezwzględna w funkcji wymiernej
kaśka: zad.392 ze zbioru kiełbasy
funkcja f określona jest wzorem |x2−1|/x3−x
a)naszkicuj wykres funkcji
b)dla jakich wartosci parametru m równanie f(x)=m ma jedno rozwiązanie ?
20 lut 14:33
ICSP: i w czym problem ?
20 lut 14:36
kaśka: z naszkicowaniem wykresu głownie jak się za to zabrac?
20 lut 14:37
ICSP: 1. Diedzina
20 lut 14:39
kaśka: funkcje wymierne zwykle rysowalam poprzez szukanie wektrora o jaki zostala przesunieta funkcja
podstawowa . Czy ta wartosc bezwzgledna cos w zadaniu zmienia czy mamy cos odbic ?
20 lut 14:44
PW: To jest
| | |x2−1| | | |x2 − 1| | |
f(x) = |
| = |
| ? |
| | x3−x | | x(x2 − 1) | |
20 lut 14:45
kaśka: czy mozemy sobie to teraz po prsotu skrócic i uzyskac funkcje 1/x czy trzeba rozwiazac dwa
przypadki ?
20 lut 14:51
kaśka: dobra juz wiem

DZięki
20 lut 14:53
PW: Najpierw dziedzina: R\{−1, 0, 1}.
Skrócić − tak, ale na pewnym przedziale uzyskamy
a dla pozostałych x
20 lut 14:54
PW:
20 lut 14:55