oliczyć z niego deltę[jeżeli jest taka
możliwość]
2. Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu wokół osi Ox, figury ograniczonej liniami
y=x√sinx 0<=0<=π , y=0.
Czy w przykładzie nr 2 stosuję wzór na zwykłą całkę oznaczoną na pole figur, czy muszę
zastosować jeden ze wzorów na geometryczne zastosowanie?
wynikiem całki oznaczonej ... jest POLE POWIERZCHNI krzywej na danym odcinku ... dzieląc to
pole przez 'długość odcinka' otrzymujesz średnią wartość funkcji w danym przedziale ... koniec
2) musisz zastosować odpowiedni wzór ... w końcu zwykła całka oznaczona liczy POLE, a Ty masz
obliczyć objętość
| 1 | 1 | 1 | ||||
z policzonej całki w zakresie 1=<x=<e wyszedł mi wynik ( | e)2−( | e)+ | = | |||
| 4 | 2 | 4 |
| 1 | ||
[(e− | )2] | |
| 2 |